ARPA oudburg 387
© Fotografie Steven Neyrinck

Oudburg

2014, Gent

De herbestemming en renovatie van een bestaand dubbelpand met historisch karakter in de Gentse binnenstad. De gelijkvloerse verdieping was ingericht als handelspand, de bovenliggende verdiepingen kenden gedurende vele jaren leegstand en waren in verwaarloosde toestand.

De voorgevels die weinig kwalitatief waren aangepakt in de jaren 1970 werden gerestaureerd naar de originele staat, in samenspraak met de Dienst Monumentenzorg en op basis van de beschikbare oorspronkelijke bouwplannen en foto's.

ARPA oudburg 226
ARPA oudburg 010

De achterzijde van het perceel was onbebouwd en paalde aan de waterkant van de Leie, een plek met veel potentieel. Hier werd een nieuwbouwgedeelte voorzien dat verbonden werd met het hoofdgebouw via een tussenvolume.

Het pand werd heringedeeld naar verschillende ruime appartementen en een horecazaak op het gelijkvloers.

ARPA oudburg 016
ARPA oudburg 196

Het dubbelpand staat in verbinding met het naastgelegen pand via een centrale binnenplaats, toegankelijk via een doorgang in de straatgevel, waarrond het tussenvolume en de uitbreiding aan de waterkant zich omwikkelt. Ook het naastgelegen pand werd in een eerdere fase herbestemd en heringedeeld door ARPA. De verschillende panden komen met elkaar in contact waardoor centraal op het perceel een publieke ontmoetingsplaats ontstaat waar wonen, werken, winkelen en ontspannen samen komen.

ARPA oudburg 117
ARPA oudburg 068
ARPA oudburg 255
ARPA oudburg 307