01 22 woning GVM

De gevels werden gerestaureerd en de woning onderging intern een grondige verbouwing. Een dakterras vooraan én achteraan met een uniek zicht op het Gravensteen compenseren het gebrek aan een tuin of koer. De gedeeltelijke afbraak van een in een latere fase opgehoogde bestaande achterbouw zorgt voor een rustigere inplanting van het geheel in zijn directe omgeving. Enkele hedendaagse ingrepen zijn in harmonie met de te restaureren elementen door weloverwogen verhoudingen en kleur- en materiaalgebruik. Zonder storende elementen te zijn, is het zo duidelijk dat dit hedendaagse toevoegingen zijn en is de leesbaarheid van de woning op die manier optimaal. Er is gepoogd met een hedendaagse maar sobere architectuur te refereren naar wat we zien aan een aantal historisch gegroeide waterkanten. Het contact met het water wordt versterkt door trappen tot in het water toe te voegen. De 19de eeuwse ‘suite’ van kamers met daarnaast de circulatie van het hoofdgebouw wordt zo ook in het hedendaags gedeelte aan de waterkant doorgetrokken. Tevens wordt een overgang gemaakt tussen de 2 buren met respect voor lichten en zichten.

Materialen en sferen refereren naar de exotische bestemmingen waar de opdrachtgevers al naar toe
trokken en evoceren een vakantiesfeer, zodat het hier altijd prettig vertoeven is.

Een vleugje ‘tropisch modernisme,’ in hartje Gent.
 

Locatie: Gent

Downloads