12 17 poortgebouw westerbegraafplaats

Restauratie van monumentaal poortgebouw in opdracht van stad Gent.

Het poortgebouw van de Westerbegraafplaats in neoclassicerende stijl werd opgericht naar ontwerp van Adolphe Pauli tussen 1867 en 1882. Pauli was een befaamd stadsarchitect, onder meer bekend als ontwerper van de Bijloke te Gent. Het poortgebouw werd zijn laatste opdracht als stadsarchitect en de werken werden na zijn ontslag uitgevoerd onder leiding van zijn opvolger J. Hofman.

De monumentale triomfboog met drie doorgangen en de flankerende paviljoenen werden deels opgetrokken in diverse soorten natuursteen en deels in met kalk bepleisterd en geschilderd metselwerk.

De restauratiewerken van de gevels omvatten voornamelijk een reiniging van de natuurstenen delen met aangepaste technieken, restauratie van het kalkpleisterwerk en buitenschilderwerken met een aangepast verfsysteem. Ook het houten buitenschrijnwerk krijgt een grondig nazicht, wordt hersteld waar nodig en geschilderd. De metalen poorten worden gereinigd, hersteld en opnieuw geschilderd. Ook de gevels van het naastliggende, later toegevoegde afscheidscentrum worden gerestaureerd.

fotografie Steven Neyrinck

Locatie: Gent